تحولات لبنان و فلسطین

در کنار رعایت موارد بهداشتی در تولید میوه‌های خشک آنچه برای صادرات مهم است وجود باقیمانده سموم است که کشورهای مقصد صادراتی از جمله اتحادیه اروپا سخت‌گیری زیادی در این باره دارند.

سخت‌گیری‌های کشورهای مقصد برای واردات میوه خشک

به گزارش قدس خراسان، در کنار رعایت موارد بهداشتی در تولید میوه‌های خشک آنچه برای صادرات مهم است وجود باقیمانده سموم است که کشورهای مقصد صادراتی ازجمله اتحادیه اروپا سخت‌گیری زیادی در این باره دارند و حتی دستورالعمل‌های جهانی را قبول ندارند و برای خودشان قوانین به‌خصوصی وضع کرده‌اند.

احمد نادری، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان اظهار کرد: صنعت میوه خشک، صنعتی با ارزش افزوده و جزو حلقه زنجیره ارزش یک محصول کشاورزی است. یک محصول برای اینکه حداکثر درآمد اقتصادی را داشته باشد باید زنجیره ارزش کاملی داشته باشد که یک بخش از این زنجیره بحث فراوری محصولات کشاورزی است.

وی افزود: ضایعات در محصولات باغی قابل توجه است و برخی از محصولات به دلیل مازاد بودن در تازه خوری و یا رسیدن زیاد، قابلیت ارائه به بازار را ندارند که اگر فراوری شوند ارزش افزوده بالایی ایجاد می‌کنند.

ضرورت رعایت موارد بهداشتی در تولید میوه خشک

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: آنچه در این فرایند مهم است رعایت موارد بهداشتی است که برای این منظور در جهاد کشاورزی واحدی به نام مدیریت صنایع ایجاد شده و مجوزهای لازم را صادر می‌کند.

نادری با اشاره به اهمیت شناسنامه‌دار بودن محصولات فراوری شده کشاورزی اظهار کرد: جهاد کشاورزی استان کمک می‌کند با هماهنگی بهداشت، کارگاه‌های کوچکی زده شود تا تولیدکنندگان در این کارگاه‌ها مباحث بهداشتی را رعایت کنند و محصولات تولیدی شناسنامه‌دار باشد تا مصرف‌کننده با خاطری آسوده مصرف کند. 

وی خاطرنشان کرد: بعضی میوه‌های خشک با توجه به تولید محدود آن‌ها، تنها نیاز داخل را تأمین می‌کنند و بیشترین بخش صادرات میوه خشک ما مربوط به پسته، کشمش و آلو  است که در این میوه‌ها بخش سلامت محصول خیلی مهم است.

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی به محدودیت‌های آبی اشاره کرد و گفت: راه‌های مختلفی برای مبارزه با کم آبی در باغ‌ها وجود دارد، اما موردی که در باغ‌های استان قابل مشاهده است کم‌آبیاری شدن باغ‌هاست.

هوشمندسازی چاه‌های آب، خوب یا بد؟

نادری ادامه داد: در پروانه‌های بهره‌برداری صادر شده در گذشته، میزان برداشت آب مشخص بود و به عنوان مثال اگر ظرفیت برداشت آب از چاهی ۴هزار و ۵۰۰ساعت تعریف شده بود به دلیل عدم نظارت، کشاورزان آب را به صورت ۲۴ ساعته و بیشتر از ظرفیت چاه برداشت می‌کردند و متناسب با این برداشت کشت و کار انجام شده است. 

وی هوشمند شدن چاه‌های آب را از دلایل کم‌آبیاری شدن باغ‌ها دانست و اظهار کرد: در یک دهه اخیر با کنترل هوشمند چاه‌های آب، آب متناسب با عدد تعریف شده برداشت می‌شود که با توجه به سطح زیرکشت ایجاد شده این مقدار کم است و این عامل سبب شده باغ‌ها دچار کم‌آبیاری شوند. 

نادری یادآور شد: در کنار این مورد به لحاظ شرایط اقلیمی میزان بارندگی سالیانه کاهش یافته و این عامل هم بر کمبود نیاز آبی باغ‌ها اثرگذار است. ایران در چند سال گذشته رتبه نخست را در تولید پسته داشت. مقدار باغ‌های پسته کشور ۴۲۰هزار هکتار است که از این میزان ۲۶۰هزار هکتار در کرمان، ۱۲۰هزار هکتار در خراسان رضوی و بقیه در استان‌های دیگر قرار دارد که در این سطح زیرکشت وسیع، مقدار کمی تولید داریم و دلیل آن کم آبی است.

وی در پایان گفت: استفاده از شبکه‌های آبیاری نوین از راه‌های مقابله با کم‌آبیاری است که به‌روزترین روش آبیاری زیرسطحی به حساب می‌آید و آب در زیر زمین تنها به کنار ریشه می‌رود. از راه‌های دیگر؛ استفاده از ارقام کم آب طلب و مقاوم به خشکی است. استفاده از مالچ در اطراف درختان، آبیاری در شب و تعریف طول و عرض متناسب با درخت برای آبیاری به افزایش راندمان آبیاری کمک می‌کند که استفاده از این روش‌ها می‌تواند تولید محصولات کشاورزی در استان را ارتقا دهد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.